سلامت باروری

نکات بهداشتی واژن و آشنایی با اندام تناسلی زنان

نکات بهداشتی واژن و آشنایی با اندام تناسلی زنان

پاکیزگی ناحیه تناسلی، برای سلامت جنسی هر فرد ضروری است. بسیاری از خانم‌ها، عفونت‌های ناخوشایند واژینال (واژینیت) را تجربه می‌کنند که باعث درگیری سایر نواحی اندام تناسلی نیز می‌شود.

همه‌ی عفونت‌های واژن شبیه به هم نیستند و درمان‌های خانگی، ممکن است بیماری را تشدید کند. اگر در مورد سلامت واژن خود نگران هستید یا ترشحات غیرعادی دارید؛ در صورت تداوم مشکل، به پزشک مراجعه کنید. در این جا، علاوه بر آشنایی با اندام تناسلی زنان، نکات بهداشتی آن را هم ذکر خواهیم کرد.

واژن تنها بخشی از اندام تناسلی زنان است. بخش خارجی اندام تناسلی زنان، شامل «مونس پابلیس» هست. این قسمت در واقع همان بافت چربی و برآمدگی بالای فرج است که با موهای زائد پوشانده شده. فرج پایین بخش مونس پابلیس قرار گرفته و محیط خارج واژن را شامل می‌شود. فرج شامل بافت‌های چین خورده‌ی حساس (لب‌های داخل و خارجی)، کلیتوریس، دهانه‌ی واژن و مجرای ادرار است. واژن بخش درونی اندام تناسلی است که از لب‌های داخلی آغاز شده و تا دهانه رحم امتداد می‌یابد. 

چرا عفونت واژن اتفاق می‌افتد؟
عفونت واژن زمانی رخ می‌دهد که باکتری‌ها، قارچ‌ها یا سایر ارگانیسم‌ها بدون کنترل رشد کنند. برخی از این موجودات، به طور طبیعی در واژن زندگی می‌کنند و با سایر ارگانیسم‌ها همزیستی دارند. این یعنی سطح اسید و باز را متعادل نگه می‌دارند. بهداشت نامناسب یا رابطه جنسی ناایمن باعث ورود ارگانیسم‌های عفونی به واژن می‌شود.

برای جلوگیری از عفونت‌ واژن، تمامی نواحی فرج را خشک نگه دارید. در صورت انتقال عفونت به اندام‌های داخلی، مانند رحم یا تخمدان‌ها، بیماری التهابی لگن رخ می‌دهد که در مطالب قبلی سایت سلامت باروری، به آن پرداختیم.

نکاتی برای مراقبت از ناحیه تناسلی زنان:

  • برای شستن فرج از آب گرم استفاده کنید و آن با یک دستمال تمیز کاملا خشک کنید.
  • ترشحات واژن به طور طبیعی، خاصیت ضد عفونی دارند بنابراین از مصرف هرگونه ماده‌ی شوینده، در آن ناحیه خودداری کنید؛ مگر اینکه توسط پزشک تجویز شده باشد. این محصولات باعث به هم خوردن تعادل طبیعی باکتری‌ها می‌شوند.
  • فقط لباس زیر ۱۰۰ درصد نخی بپوشید. مخصوصا اگر مستعد ابتلا به عفونت هستید، از پوشیدن لباس زیرهای تنگ، نایلونی و سایر الیاف مصنوعی خودداری کنید.
  • جوراب شلواری نپوشید. آن‌ها گرما و رطوبت را به دام می‌اندازند و محیطی ایده‌آل برای پرورش ارگانیسم‌های بد فراهم می‌کنند. در مواقعی که به ساق نیاز دارید، لباس زیر نخی بپوشید. 
  • برای شستن لباس زیر، بیش از حد ماده شوینده استفاده نکنید.
  • قبل از پوشیدن لباس زیر جدید، آن را بشویید.
  • از یک صابون ملایم برای شستن لباس‌ زیر استفاده کنید. از مصرف نرم‌کننده‌های پارچه و شوینده‌های دارای آنزیم (آمیلاز، لیپاز، پروتئاز و سلولز)، خودداری کنید.
  • از دستمال توالت نرم استفاده کنید.
  • در دوران قاعدگی به جای نوار بهداشتی از سایر محصولات مانند تامپون یا کاپ استفاده کنید. در صورت استفاده از نوار بهداشتی، آن را به طور مرتب عوض کنید. تامپون‌ را برای مدت طولانی (برای مثال در تمام طول شب)، در داخل بدن نگه ندارید. 
  • نواحی تناسلی را نخارانید و با دست آلوده، تحریک نکنید.
  • از مصرف محصولات بهداشتی زنانه که ممکن است باعث حساسیت شوند؛ خودداری کنید. این می‌تواند شامل  پدهای بهداشتی، اسپری، روغن‌های معطر، روغن‌های حمام یا پودر باشد.
  • اگر از ماشین لباسشویی مشترک استفاده می‌کنید (مانند آپارتمان یا خوابگاه)، لباس زیر خود را با دست بشویید و چندین بار آبکشی کنید.

دکتر زهره کشاورز
پزشک متخصص سلامت باروری - فلوشیپ پزشکی جنسی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

منبع

تگ ها:
اشتراک‌گذاری:
۳۵۲۸

دوره‌های آنلاین


نظرات (۰)

نظر بدهید

مشاهده همه آخرین مقالات

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: