اماس یا Multiple sclerosis یک بیماری خود ایمنی است که سیستم عصبی مرکزی را دچار اختلال میکند. در این بیماری سیستم ایمنی به غلاف محافظ رشتههای عصبی که میلین نامیده میشود؛ حمله میکند. در این حالت ممکن است ارتباط بین مغز و بقیه بدن مختل شود. آسیب دائمی یا زوال رشتههای عصبی نیز امکانپذیر است.
اغلب افراد مبتلا به MS با مشکلات جنسی دست و پنجه نرم میکنند. در واقع این سیستم عصبی مرکزی است که موجب برانگیختگی جنسی میشود. مغز پیامهایی را از طریق طناب نخاعی به اندام جنسی میفرستد. در اماس ممکن است این مسیرهای عصبی آسیب ببیند. در نتیجه برانگیختگی و ارگاسم به طور مستقیم مختل میشود. علاوهبر این، سایر مشکلات اماس از جمله خستگی، اسپاسم و تغییرات خلقی نیز میتوانند با اختلالات جنسی همراه باشند.
۶۳ درصد افراد مبتلا به اماس بر این باورند که فعالیت جنسی آنها پس از تشخیص بیماری، کاهش یافته است. از دست دادن عزت نفس، افسردگی، اضطراب، خشم و استرس ناشی از زندگی با یک بیماری مزمن نیز میتواند موجب کاهش برانگیختگی و عدم دستیابی به ارگاسم شود.
بهتر است شما و همسرتان برای حل این موضوع به یک متخصص سلامت روان یا درمانگر جنسی مراجعه کنید.
مالتیپل اسکروزیس در مردان ممکن است با اختلال نعوظ همراه باشد. قبلا در سلامت باروری به این موضوع پرداختیم. مراجعه به پزشک، جهت تجویز داروهای خوراکی و تزریقی میتواند کمککننده باشد. احساسات غیرطبیعی، اسپاسم و ناتوانی در کنترل ادرار، اغلب با دارو قابل کنترل هستند.
برای زنان مقاربت دردناک، خشکی واژن و کاهش حس در ناحیه واژن یا کلیتورال، قابل مشاهده است. استفاده از روانکننده یا لوبریکانت میتواند درد را کاهش داده و موجب افزایش برانگیختگی شود.
به طور کلی MS بر سلامت باروری زنان و مردان تاثیر نمیگذارد. با این حال مردان مبتلا به ام اس ممکن است ارگاسمهای خشک را تجربه کنند. این یعنی فرد به ارگاسم میرسد بدون اینکه مایع منی از آلت تناسلی وی خارج شود. مردانی که نگران این موضوع هستند؛ بهتر است با متخصصین سلامت باروری جنسی و اورولوژیست مشورت کنند. همچنین توصیه میشود تا افراد مبتلا به این بیماری قبل از هر گونه اقدامی برای بچهدار شدن، با پزشک مشورت کنند.
دکتر زهره کشاورز
پزشک متخصص سلامت باروری - فلوشیپ پزشکی جنسی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی