سرطان پستان زمانی ایجاد میشود که سلولهای بافت آن، بدون کنترل رشد کنند. انواع زیادی از سرطان پستان وجود دارد و علائم بسیار متفاوت است. برخی افراد مبتلا، هیچ نشانهای از بیماری ندارند.
طبق دادههای موسسه ملی سرطان (NCI) اعلام کرده است که در ایالات متحده، حدود ۱۲ درصد از زنان در طول زندگی خود به سرطان پستان مبتلا میشوند. این بدان معناست که از هر هشت زن یک نفر با این بیماری روبرو خواهد شد.
در این شرایط، تشخیص زودهنگام، بسیار مهم خواهد بود. ممکن است هنگام انجام فعالیتهای روزمره مانند دوش گرفتن، تغییراتی را در پستانهای خود مشاهده کنید.
انجمن سرطان آمریکا (ACS)، توصیه میکند؛ اگر در معرض خطر متوسط ابتلا به سرطان پستان هستید، ماموگرافیهای غربالگری را به طور منظم، بین سنین ۴۵ تا حدود ۵۴ سالگی انجام دهید.
اگر خطر ابتلا به سرطان پستان در شما بیشتر است، غربالگری سالانه را از ۳۰ سالگی شروع کنید. خطر بالا یعنی:
در اینجا به برخی از علائم اولیه سرطان پستان اشاره میکنیم. در این شرایط، برای صحبت با یک پزشک متخصص تردید نکنید:
وجود توده
وجود توده در پستان، (گاهی به اندازه یک نخود)، شایعترین علامت اولیهی این نوع سرطان است. البته ممکن است این توده، یک کیست غیر سرطانی سینه - یک توده پر از مایع - یا یک بیماری فیبروکیستیک باشد.
تودههای سرطانی به احتمال زیاد بدون درد و با لبههای نامنظم هستند. گاهی هم میتوانند نرم، گرد، حساس یا حتی دردناک باشند. وجود توده در زیر بغل نیز میتواند نگرانکننده باشد.
تغییرات ظاهری سینه
برخی تغییرات پستان طبیعی هستند و میتوانند به دلیل تغییرات وزن، افزایش سن، زمان پریود، زادبس یا دوران بارداری رخ دهند.
داروهای هورمونی مانند قرصهای ضدبارداری میتوانند بافت پستانها را متراکمتر کنند.
انواع سرطان پستان، مانند سرطان التهابی تهاجمی پستان، ممکن است بدون هیچ تودهای ظاهر شوند. تغییرات ظاهری اولیه پستان که میتواند نشانه سرطان باشند، عبارتند از:
تغییرات نوک پستان
تغییرات نوک پستان که ممکن است از علائم سرطان پستان باشد که عبارتند از:
سفتی بافت سینه
پستان شما ممکن است سفت شود. ممکن است در قسمت یا تمام آن احساس درد داشته باشید. البته این دو مورد ممکن است نشانهی بیماریهای کمخطر یا صرفا عارضهی داروهای ضدبارداری باشند.
همچنین، قرصهای ضدبارداری ممکن است باعث ایجاد فیبروز شوند. یک بیماری شایع که باعث ایجاد توده در پستان میشود. علائم شامل درد، به ویژه در حوالی قاعدگی است.
شاید با یافتن هر کدام از این نشانهها نگران شوید. اما به خاطر داشته باشید که اکثر آنها ممکن است به دلیل سرطان نباشند.
اگر متوجه هر کدام از این تغییرات شدید، در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کنید.
آمارها نشان میدهد که سرطان پستان حدود ده سال زودتر در زنان ایرانی، نسبت به سایر زنان جهان شروع میشود. یکی از نیازهای نادیده گرفته شده در این زنان، روابط جنسی توام با رضایت و صمیمیت است.
اکثر بیماران بهبودیافته از سرطان، با انواعی از اختلالات جنسی روبرو میشوند. درک این مشکلات و کسب دانش برای پیشگیری از بروز اختلالات یا درمان آن ضروری است.
قبلا در سلامت باروری به توضیح زندگی جنسی پس از ابتلا به سرطان پستان پرداختیم.
دکتر زهره کشاورز
پزشک متخصص سلامت باروری - فلوشیپ پزشکی جنسی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی