سرطان واژن نادر است و متاسفانه علائم آن در مراحل اولیه، به سختی قابل تشخیص است. با پیشرفت بیماری، ممکن است نشانههایی مانند خونریزی واژینال، ترشحات و وجود توده رخ دهد. زمانی که سرطان واژن متاستاز دهد، علائم شدیدتری مانند خون در ادرار و درد لگن قابل مشاهده است.
این بیماری در زنان بالای ۶۰ سال شایعتر است. حدود ۵۰ درصد از افراد تشخیص داده شده، بالای ۷۰ و ۲۰ درصد آنها بالای ۸۰ سال سن دارند.
سرطان واژن اغلب با یک وضعیت پیش سرطانی به نام نئوپلازی داخل اپیتلیال واژن (VAIN) شروع میشود. این یعنی رشد سلولهایی با ظاهر غیرطبیعی در داخلیترین لایه سطحی واژن. در این مرحله، هیچ علامت فیزیکی وجود ندارد و ممکن است سالها طول بکشد تا به سرطان تبدیل شود.
با این حال، سرطان تهاجمی واژن نیز وجود دارد که اغلب علائم اولیهی زیر را به همراه دارد:
- خونریزی غیر طبیعی واژن
- ترشحات آبکی یا بدبو از واژن
- درد هنگام رابطه جنسی
- وجود توده در واژن
- ادرار بیش از حد
سرطان واژن در مراحل پیشرفته ممکن است باعث موارد زیر شود:
- درد هنگام ادرار
- وجود خون در ادرار یا مدفوع
- یبوست
- کمر درد
- درد شکم
- درد لگن
- تورم پا
به خاطر داشته باشید: علائم بالا میتوانند نشانه عفونت باشند. در این شرایط برای تشخیص و انجام آزمایش، به پزشک مراجعه کنید.
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یک ویروس رایج و یک عامل خطر شناخته شده برای سرطان واژن است. همه زنان باید بین سنین ۲۱ تا ۲۹ سال، یک بار تست پاپ (جهت تشخیص سرطان) و غربالگری HPV را انجام دهند. زنان ۳۰ تا ۶۵ ساله باید هر ۵ سال یک بار آزمایش HPV و هر ۳ سال یک بار آزمایش پاپ انجام دهند.
قبلا در سلامت باروری به توضیح کامل HPV پرداختیم.
دکتر زهره کشاورز
منبع