سلامت باروری

چرخه قدرت در روابط چیست و چگونه می‌توان تعادل آن را حفظ کرد؟

چرخه قدرت در روابط چیست و چگونه می‌توان تعادل آن را حفظ کرد؟

همان‌طور که می‌دانیم تفاهم و شراکت، لازمه‌ی داشتن یک رابطه‌ی خوب هستند. اما گاهی یکی از زوج‌ها قدرت بیش‌تری دارد. این یعنی در یک یا برخی از زمینه‌ها، تسلط بیش‌تری دارد و شخص دیگر، فقط از او پیروی می‌کند. این موضوع معمولا در امور مالی، مسئولیت‌پذیری و صمیمیت دیده می‌شود. در هر نوع رابطه‌ای، شخص باید احساس کند که دیده و شنیده می‌شود. عدم تعادل در قدرت می‌تواند باعث رنجش، مشاجره، فاصله گرفتن عاطفی و در نهایت نابودی رابطه شود.

در این جا به ۳ مدل از چرخه‌های قدرت و چگونگی حل آن‌ها می‌پردازیم:

۱- تقاضا و کناره‌گیری

در این نوع از چرخه‌ی قدرت، یکی از شرکا معتقد است که نیازهایش برآورده نشده و خواسته‌هایش نادیده گرفته می‌شود. این موضوع می‌تواند شامل کارهای کوچک مانند شستن ظرف‌ها نیز باشد. از سمت دیگر، کسی که کناره‌گیری می‌کند؛ به اجتناب از فرد مقابل راضی است. او احساس می‌کند که شریکش درخواست‌های زیادی دارد. بنابراین به طور کامل از انجام آن‌ها کناره‌گیری می‌کند. این نوع رفتار می‌تواند منجر به ناامیدی، رنجش‌ ‌شود.

اگر احساس می‌کنید که این نوع قدرت در رابطه شماست، سعی کنید انتظارات خود را واضح بیان کنید. به حرف های شریک زندگی خود گوش دهید و از انجام کارهایی که ممکن است به او یا خودتان آسیب برساند، اجتناب کنید.

۲- فاصله گرفتن و دنبال کردن

این نوع از چرخه‌ی قدرت، به سبک دلبستگی شما بستگی دارد و معمولا در رابطه‌ای ظاهر می‌شود که یکی از شرکا بیش از حد روی دیگری سرمایه گذاری می‌کند. فاصله گرفتن اغلب در سبک‌ دلبستگی اجتنابی و اضطرابی دیده می‌شود. افرادی که از روابط اولیه خود، تایید و حمایت دریافت کرده‌اند؛ کمتر روی شریک زندگی شان تکیه می‌کنند. آن‌ها عزت نفس بهتری دارند. برای آشنایی بیشتر با انواع دلبستگی عاطفی اینجا کلیک کنید. 

شاید زبان عشق همسرتان از طرق کلمات باشد و در روز ده‌ها جمله محبت‌آمیز بیان کند. اگر شما این‌گونه نباشید؛ ممکن است احساس خفگی کنید و از او فاصله بگیرید. برای حل این عدم تعادل، باید سبک دلبستگی یکدیگر را بشناسید و به آن احترام بگذارید.

۳- ترس و شرم

سومین چرخه رایج قدرت در روابط، ترس و شرم است. این موضوع می‌تواند امنیت یک یا هر دو نفر را به خطر بیندازد و در نهایت رابطه‌ای تلخ یا حتی تهاجمی ایجاد کند.

ترس و شرم معمولا به ترومای حل نشده در زندگی یکی از شرکا بر‌می‌گردد. در این شرایط پذیرفتن آسیب‌پذیری‌ خودتان و اعتماد به این که شریکتان برای آن‌ ارزش قائل است؛ بسیار مهم می‌باشد. وقتی با همسرتان راجع‌به ضعف‌هایتان صحبت می‌کنید، نباید احساس ناامنی شما را در برمی‌گردد.

صحبت با یک مشاور نیز ممکن است مفید واقع شود. از شریک زندگی خود در لحظات آسیب پذیر حمایت کنید و از نظر عاطفی حامی یکدیگر باشید.

چند نکته برای داشتن یک چرخه‌ی قدرت سالم:
چرخه قدرت سالم، مبتنی بر اعتماد، آسیب پذیری و ارتباط صادقانه است. همیشه چند نکته‌ی زیر را به خاطر داشته باشید:

صادق باشید:

ارتباط صادقانه یک امر ضروری است. صادق بودن با خود و شریک زندگی‌تان، می‌تواند به تقویت رابطه و همچنین افزایش صمیمیت عاطفی کمک کند.

به مرزها و نیازهای یکدیگر احترام بگذارید:

به نیازهای شریک زندگی خود گوش دهید و به آن‌ها احترام بگذارید. اگر علایق متفاوتی دارد، از او حمایت کنید. او را تشویق کنید تا علایق خود را دنبال کند.

صحبت کنید:‌

بحث کنید اما منصف باشد. مشاجرات و اختلافات همیشه در یک رابطه وجود دارد. از سرزنش یکدیگر اجتناب کنید. اگر نیاز است خودتان را آرام کنید. کمی استراحت کنید. عصبانیت خود را کنار بگذارید و دوباره تلاش کنید.

در صورت نیاز از یک مشاور کمک بگیرید.

 

دکتر زهره کشاورز
پزشک متخصص سلامت باروری - فلوشیپ پزشکی جنسی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

منبع

تگ ها: چرخه قدرت سبک دلبستگی ترس تقاضا عشق
اشتراک‌گذاری:
۱۹۳۸

دوره‌های آنلاین


نظرات (۰)

نظر بدهید

مشاهده همه آخرین مقالات

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: